Ah, kalaa! Vaikka Suomi onkin tuhansine järvineen kalastajien luvattu maa, ei ihan jokaisessa taloudessa kuitenkaan päästä nauttimaan vesistöjemme antimista tarpeeksi usein. Kalat sisältävät runsaasti terveellisiä rasvoja ja omega-3:a, mikä tekee niistä täydellisen ruoan pöytään kuin pöytään.
Mikäli olet paistamassa kalaa ensimmäistä kertaa, kannattaa huomioida, että kala käyttäytyy pannulla melko eri tavalla esimerkiksi naudanlihaan tai kanaan verrattuna. Kala voi erityisesti palaa herkemmin kiinni, joten tärkeää olisi valita käyttöösi paras paistinpannusi.
Kala paistuu ja maistuu parhaiten voissa, joka sulatetaan pannulle sen esilämmityksen aikana. Kylmälle pannulle kalaa ei kannata laittaa. Voin kuplimisen loputtua on pannu tarpeeksi kuumana laittaaksesi kalan kypsymään.
Kalan paistopuolesta ja nahkapuolen irroittamisesta löytyy varmastikin monia koulukuntia, mutta mielestämme nahkapuoli tulisi laittaa ensimmäisenä pannulle sen rapeuden lisäämiseksi. Rapea nahka kelpaa hyvin syötäväksi, mutta se myös irtoaa helpommin fileestä paistamisen yhteydessä, mikäli et sitä halua lautasellesi laittaa.
Kun nahkapuoli alkaa olla valmis, alkaa fileiden reunat vaalenemaan kypsymisen merkiksi. Tässä vaiheessa filee tulee heittää toiselle puolelleen, joka tarvitsee enää hyvin pienen paistoajan ollakseen valmis.
Kotimaiset kalalajit, ja erityisesti erilaiset lohilajikkeet ovat onneksemme niin maukkaita jo itsessään, ettei ruoanvalmistuksessa tarvitse käyttää liiallisesti mausteita. Suolaa on kuitenkin suositeltavaa lisätä maun esilletuomiseksi. Muita suosittuja mausteaineita ovat esimerkiksi mustapippuri ja tilli. Mausteet kannattaa heittää sekaan jo paistamisvaiheessa.